V Hlinsku se uplynulou sobotu 7. ledna konalo cyklokrosové Mistrovství republiky žen a mužů.

09.01.2017 12:19

Navzdory nadílce sněhu a mrazivého  počasí připravili hlinečtí pořadatelé  za podpory města Hlinska pro závodníky náročnou, ale regulérní trať.

            V kategorii žen se  již v úvodu závodu oddělila od zbytku startovního pole Nikola Nosková a Pavla Havlíková z KC Kooperativa Jablonec. Obě závodnice po celý závod spolupracovali a vytvořili si na své soupeřky  tříminutový náskok, který udrželi až do cíle.  V závěrečném okruhu měla více sil zkušenější Pavla Havlíková, které se povedlo své týmové kolegyni poodjet a s dostatečným náskokem vybojovala v Hlinsku mistrovský dres. Druhá zaslouženě skončila Nikola Nosková a stupně vítězů doplnila Adéla Šafářová z týmu Nutrend Specialized. Nepopulární čtvrté místo zbylo na obhájkyni loňského titulu Martinu Mikuláškovou.

            Hlavní závod kategorie mužů Elite a U23 se vyvíjel podle očekávání. V prvním kole se na špici usadila skupina favoritů, ve které nechyběl nikdo z „papírových“ kandidátů na stupně vítězů.  Jenže  jednom sjezdu udělal nečekanou chybu obhájce loňského titulu Radomír Šimůnek. Nezvládl zatáčku na kluzkém asfaltu, upadl a byl konec nadějí na obhajobu titulu. V úvodu závodu odstoupil další z kandidátů na vítězství Adam Ťoupalík, který do Hlinska přijel s lehkou virózou, měl problémy s dýcháním a proto musel závod předčasně ukončit.

            Tím se v čele vykrystalizovala trojice Tomáš Paprstka a Jan Nesvadba z týmu Expres CZ SCOTT  Kolín a Michael Boroš hájící barvy belgického týmu Pauwels Sauzen – Vastgoedservis.  Boroš neměl v průběhu závodu lehkou pozici v boji proti týmové dvojici Nesvadba a Paprstka. Musel čelit jejich několika taktickým útokům a po celou dobu se mu nedařilo se od svých soupeřů bezpečně vzdálit. Celý závod sváděla tato trojice nelítostný boj a do posledního okruhu nebylo jisté, kdo u nás v Hlinsku oblékne  mistrovský dres.

            V závěru prokázal více sil a zkušeností Michel Boroš. V cíli těsně porazil Tomáše Paprstku a po dvou druhých místech se dočkal právě u nás titulu mistra České republiky.

Stupně vítězů na domácím šampionátu  v Hlinsku pobsadili: vítězný Michael Boroš před Tomášem Papratkou a třetí skončil Jan Nesvadba. Čtvrté místo zbylo na nestárnoucího Emila Hekele.

            Z hlinecké trojice se nejlépe dařilo mladému Danielu Mayerovi který se k radosti domácích fanoušků vešel do elitní desítky a obsadil pěkné 8. místo. Tím si vybojoval start na nadcházejícím Světovém poháru, který se jede tuto neděli 15. ledna v italském Římě.

            Adrian Šírek zůstal za svým očekáváním, musel se spokojit s 15. místem a Břetislav Rohel obsadil 20. příčku.

            Jestli se někdo h hlineckých závodníků nominuje na Mistrovství světa do lucemburského Bielles se dozvíme po dalším světovém poháru, který se koná 22.ledna v holandském Hoogerheide.