Ohlédnutí za cyklokrosovou sezonou 2019/2020

01.02.2020 12:50

Hlinečtí cyklokrosaři mají za sebou náročnou sezonu 2019 – 2020. Veškerá pozornost se soustředila na Daniela Mayera, který přešel z kategorie „třiadvacítkářů“ do kategorie Elite. Sám si uvědomoval, že to nebude mít jako prvoročák mezi profesionály jednoduché, proto vše podřídil přípravě v letním období. 

Po náročných trénincích, kvalitních závodech na silnici i na horských kolech byl oprávněný předpoklad, že bude držet krok s nejlepšími českými závodníky. Jako dřívější reprezentant ČR v kategoriích Junioři a později U23 byl zařazen do reprezentačního družstva na uplynulou sezonu. 

Po zářijovém reprezentačním soustředění Dana hodnotil reprezentační trenér Petr Dlask jako největší překvapení na začátku sezony. Jenže přišlo na staré rčení: Člověk míní a osud mění. Hned na konci září přišla nemoc, která Dana vyřadila z prvních závodů jak v Mladé Boleslavi, tak i 5. 10. na domácí trati v Hlinsku. Sezona pro Dana Mayera prakticky začala 12. 11. v Holých Vrších u Mladé Boleslavi. 

Svými výkony si řekl o nominaci na Světový pohár v Táboře 16. listopadu a v belgickém Namuru 22. prosince. Oba závody startoval z poslední řady, přesto se propracovat vždy ze 70. místa na startu na 40., respektive 44. místo, což mezi nejlepšími světovými jezdci není nikdy jednoduché. Po náročných vánočních a novoročních závodech, které Dan absolvoval 22. 12. v již zmíněném belgickém Namuru, 26. 12. ve švýcarském Pfaffnau, 1. 1. v lucemburském Petange a 2. 1. ve švýcarském Mailenu, jsme byli přesvědčeni, že bude bojovat o nominaci na mistrovství světa. 

Na Mistrovství České republiky, 12. ledna v Jičíne, obsadil hlinecký cyklokrosař solidní 8. místo, ale ani to nestačilo na to, aby byl na mistrovství světa, které se konalo 1. a 2. února ve švýcarském Dübendorfu, nominován. Přesto hlinecký Daniel Mayer zůstává jako člen reprezentačního družstva. 

Věříme, že v nadcházející sezoně 2020 – 2021 zúročí své zkušenosti a na Mistrovství světa v belgickém Ostende bude mít Hlinsko opět svého zástupce. Děkujeme všem partnerům, městu Hlinsko a pořadatelům hlineckého mezinárodního závodu za podporu v uplynulé sezoně. 

 

Leoš Chvojka, KC Hlinsko