Hlinsko opět hostilo cyklokrosovou špičku

06.10.2019 12:33

V sobotu 5. října se v našem městě konal 2. závod cyklokrosové série TOI TOI CUP. 

V šesti kategoriích, od mládežnických až po kategorii muži Elite, se v chladném počasí a za vytrvalého deště postavilo na start celkem 279 závodníků. Kromě českých cyklokrosařů Hlinsko hostilo jezdce ze Slovenska, Polska, Ruska, Německa, Belgie a Holandska. 

 

Ve dvou hlavních kategoriích tentokrát zvítězili závodníci ze zahraničí. V kategorii ženy se po startu na špici usadila Pavla Havlíková a dlouho to vypadalo, že obhájí loňské vítězství. V předposledním okruhu se na ní dotáhla Holanďanka Grete Hoeke a uhájila prvenství až na cílovou pásku. Havlíková se musela spokojit s druhým místem a třetí skončila táborská závodnice Tereza Švihálková. 

Hlavní závod kategorie mužů Elite měl opět dramatický průběh. Od startu se od startovního pole odpoutal Jan Nesvadba, ale po dvou okruzích měl defekt a v cíli se musel spokojit s 6. místem. Podobný osud potkal i Michaela Boroše, který v průběhu závodu vystřídal Nesvadbu na špici, ale po dvou defektech se i on musel spokojit s „bramborovou medailí“, když cílem projel jako čtvrtý v pořadí. 

Šanci perfektně využil Belgičan Braam Merlier, který se v předposledním okruhu usadil na čele závodu a s přehledem si v Hlinsku dojel pro vítězství. Druhý skončil kolínský Tomáš Paprstka a na třetím místě se umístil Polák Bartosz Mikler, což bylo zřejmě největší překvapení závodu. 

Hlinecký Daniel Mayer pro nemoc nestartoval, a tak v elitní kategorii mužů mohli fanoušci povzbuzovat pouze hlineckého odchovance Jakuba Kučeru, který závodí za EXPRES CZ TUFO KOLÍN a na domácí trati skončil 17. Poděkování patří všem pořadatelům, kteří v extrémně deštivém počasí připravili trať, i průběh celého závodu na výbornou. Domácí Daniel Mayer startoval o týden později na 3. závodu série TOI TOI CUP v Holých Vrších u Mladé Boleslavi. Jeho 16. místo v cíli po prodělané nemoci tak rozhodně nebylo zklamání. O poznání lépe se mu dařilo 20. října v rakouském Ternitzu, kde se umístil na solidním 7. místě. 

 

Leoš Chvojka, KC Hlinsko

 

Podívat se můžete i na video ze závodu.