Cyklokrosová špička opět v Hlinsku

07.10.2018 12:59

V sobotu 6. října se v našem městě konal 2. závod cyklokrosové série TOI TOI CUP 2018. V šesti kategoriích, od mládeže až po kategorii muži Elite, se postavilo na start celkem 274 závodníků. Kromě českých cyklokrosařů Hlinsko hostilo jezdce ze Slovenska, Polska, Ukrajiny a Rakouska. 

Ve dvou hlavních kategoriích vzešli vítězové z „papírových“ favoritů. Mezi ženy se po nemoci vrátila ve skvělé formě Pavla Havlíková, která zvítězila před Karlou Štěpánovou a Jitkou Čábelickou. Medailistka z posledního Mistrovství světa Rakušanka Nadja Heigl se musela spokojit se 4. místem. Hlavní závod mužů Elite a mužů do 23 let měl dramatický průběh. Od startu se od startovního pole odpoutala dvojice Jan Nesvadba a Tomáš Paprstka. 

Paprstka však na Nesvadbu nestačil, později mu odpadl a zdálo se, že si Nesvadba jede v klidu pro vítězství. Závěr závodu však zdramatizoval Jan Škarnitzl, který se před posledním okruhem na vedoucího jezdce dotáhl. V cíli však Jan Nesvadba prokázal svojí bojovnost. I když jen o pár metrů, ale po tvrdém boji se mu v Hlinsku podařilo zvítězit. Druhý skonči Jan Škarnitzl a na stupních vítězů je doplnil třetí Tomáš Paprstka. 

Dařilo se i hlineckému Danielu Mayerovi. Skončil na pěkném 6. místě, což je zatím jeho nejlepší výsledek na domácí trati. Mezi „třiadvacítkáři“ skončil druhý. Dan hned po závodě absolvoval dlouhý přesun do švýcarského Aigle, kde startoval v nedělním závodě série EKZ. 

V silné konkurenci se mu tentokrát nedařilo a skončil až ve čtvrté desítce. Že je ale Mayer v úvodu letošní sezony v dobré formě dokázal o týden později 14. 10. při cyklokrosu ve Veselí nad Lužnicí. Zde nestačil pouze na vítězného Tomáše Paprstku a skončil na pěkném druhém místě. 

Dosavadními výsledky v kategorii do 23 let se Daniel Mayer stále drží v reprezentačním kádru České republiky. První závod, a to s národním týmem, byl 21.10 Světový pohár ve švýcarském Bernu. 

 

Leoš Chvojka, KC Hlinsko